Internet marketing trendovi za 2018. godinu

2018 je uveliko u toku a internet markting trendovi koje su domaći i strani stručnjaci predvideli za ovu godinu se pokazuju više nego tačnim.

Kako niko ne bi ostao uskraćen za ove korisne informacije ponovo Vam predstavljamo internet marketing trendove za 2018 godinu, jer nikada nije kasno da promenite svoju online marketing strategiju i počnete da ostvarujete rezultate.

U 2018. godini marketing sadržaja i marketing automatizacije potpuno menja marketing kakav poznajemo, a angažovanje kupaca je najveći trend.
Ovi trendovi nisu novina ni na stranim, a ni na našem tržištu ali ipak trebamo da se podsetimo u kom pravcu ide digitalni marketing.

Video Marketing

Prošla godina je bila godina Video marketinga ali predviđa se da će se u ovoj Video koristiti još više budući da su firme počele da ga koriste u svim vidovima oglašavanja, od lokalnih portala, blogova i članaka, preko kampanja na društvenim mrežama i email marketinga.
U vremenu kada se internet uglavnom koristi preko mobilnih telefona, video je jedan od najzastupljenijih formata.

Ako još uvek niste počeli sa ovakvom vrstom sadržaja, sada je pravi trenutak da se uključite u ovaj trend. Predviđanja idu toliko daleko da je za 2020 godinu predviđeno da će čak 80% sadžaja biti u nekom Video formatu.

Iskustva klijenata (user content)

Iskustva klijenata već duže vreme znatno utiču na internet marketing firmi. Ona predstavljaju jedan od najbitnijih delova sadržaja kojim se komunicira sa novim potencijalnim kupcima. 
Budući da je interenet preplavljen sadržajem a da su kupci sa druge strane postali sve zahtevniji, sve je veći broj onih koji razliku između firmi koje nude isti ili sličan proizvod traže među preporukama onih koji su od tih firmi već kupovali.

Kako bi firme maksimalno iskoristile ovaj trend potrebno je da se otvore ka svojim klijentima i da ih ohrabre da napišu svoja mišljenja na lokalnim portalima koje kupci koriste kada traže proizvode ili usluge.

Takođe je veoma bitna interakcija sa klijentima koji komentarišu rad firme, bez obzira da li se radi o pohvali ili kritici. Svaki zvaničan odgovor firme je znak da su joj klijenti na prvom mestu.

Marketing sadržaja

Za uspešan Internet marketing uvek je najvažniji bio sadržaj. Bez obzira da li se radi o sadržaju kojim se komunicira na veb sajtu firme, putem profila firme na lokalnom pretraživaču ili na društvenim mrežama, sadržaj je veoma bitan i koristan. 
Sadržaj omogućava kvalitetnu komunikaciju sa klijentima koji posete sajt, bržu pozicioniranost na Google-u putem lokalnog pretraživača kao i adekvatnu komunikaciju sa potencijalnim klijentima na društvenim mrežama.

Storytelling

Ljudima je u prirodi da vole priče pa ne čudi činjenica da se ogroman broj kompanija odlučuje za strategiju pisanja interesantnih priča, uputstava i saveta koji ne reklamiraju direktno proizvode koje te firme nude, već indirektno kroz interesantne tekstove privlače pažnju velikog broja kupaca.

Ovakvi tekstovi se trebaju objavljivati na sajtovima firmi, na društvenim mrežma i na profilima firmi na lokalnim portalima za pretragu kako bi što veći broj ljudi mogao da ih pročita.

Social Media Marketing

Društvene mreže već duže vreme uzimaju primat u digitalnom marketingu, a ove godine one su ključni deo marketing strategija kompanija koje žele da ostvare uspeh oglašavanjem putem internetu.

Bez obzira čime se bavite, koje usluge ili proizvode prodajete, ako niste aktivni na društvenim mrežama, kao i kada niste prisutni na lokalnim pretraživačima, kupci zaboravljaju na vas.

Trend oglašavanja na društvenim mrežama iz godine u godinu raste pa samim tim raste i broj firmi koje se oglašavaju na Facebooku i Instagramu.

Društvene mreže omogućavaju precizno targetiranje potencijalnih klijenata što samo po sebi garantuje bolje rezultate oglašavanja, ali to zahteva precizan i stručan pristup kreiranju, vođenju i analiziranju kampanja.

Takođe, marketing na društvenim mrežama podrazumeva korišćenje svih gore navedenih tipova sadržaja, od Videa, Preporuka potrošača preko interesantnih tekstova i sadržaja do samih reklamnih poruka.

Integracijom svih ovih elemenata stvaraju se uslovi za adekvatan marketinški nastup jedne firme.