Istorija

Yellow Pages je najstariji i najpoznatiji poslovni imenik u svetu, koji se smatra Biblijom ponuda na jednom mestu. Štampana izdanja i Internet prezentacija pomažu oglašivačima da ojačaju biznis i promovišu svoje proizvode. Sve posete na sajtu ili svaki put otvoreni katalog dovodi potencijalne potrošače do željenih proizvoda i usluga.

Mnogo pre nastanka telefona, u Londonu je Samuel Lee 1677. godine izdao prvi takozvani trgovački imenik Londona. Zatim je u Nemačkoj 1701. godine izašao imenik za teritoriju grada Leipziga. Godine 1886. je Ruben H. Donnelley osnovao prvi telefonski imenik, koji je postao Yellow Pages u Americi. Nastankom telefona, odnosno telefonskih pretplatnika, nastao je i prvi oficijalni direktorijum u Francuskoj, 1890. godine, koji je pored klasifikacije po delatnostima, abecedno sortirao imena firmi sa adresama i telefonima.

Niko ne zna zasigurno kako su strane postale žute. Legenda kaže da je 1883. štampariji nestalo belog papira i da ne bi čekali beli papir, štampali su na papiru koji su imali, a to je bio žuti.

Yellow Pages se pojavljuje u Srbiji krajem 1998. godine, da bi 1999. izašao prvi Yu Yellow Pages katalog sa 138 strana. Od prvog izdanja vrlo brzo Yellow Pages je prerastao u  Yellow Pages – Serbian Business Directory – Srpski Poslovni Imenik, odnosno poslovnu bazu podataka koja veoma  aktivno učestvuje u Srpskoj privredi.

Yellow Pages – Beograd iza sebe ima 27 štampanih izdanja u Srbiji i Crnoj Gori (za teritoriju Srbije, Crne Gore, za teritoriju grada Beograda, i Novog Sada), i na hiljade zadovoljnih komitenata. Poslovna baza sadrži preko 200.000 privrednih subjekata sa teritorije Srbije. Informacije o firmama koje su oglašene, i njihove proizvode i usluge, možete naći na sajtu, a o neoglašenim firmama samo osnovne podatke.

Yellow Pages je 2009 godine izdao poslednje štampano izdanje, i odmah prešao na digitalni marketing. Specijalnost koju poseduje iz advertising-a, Yellow Pages je proširio na email marketing, video marketing, web sajt, a u novije digitalno doba prvi se uključuje u komunikaciju sa društvenim mrežama. Yellow Pages sa svojim iskustvom stiče mnoge partnere širom sveta i proširuje komunikaciju koju prenosi na svoje komitente koji nalaze kupce preko ovih digitalnih platformi.

Yellow Pages je najveća i najažurnija baza poslovnih podataka, u Srbiji, a članica je svetskog lanca Yellow Pages-a koji objedinjuje podatke u preko 200 zemalja, koji u svom sastavu ima preko 60 miliona firmi različitih delatnosti, pa je kontakt i komunikacija domaćih članova baze sa stranim učestala i plodonosna.

Internet sajt Yellow Pages-a www.yellowpages.rs je najposećeniji domaći web sajt poslovne sadržine. Celokupan sadržaj baze poslovnih podataka Yellow Pages-a funkcioniše kao pretraživač i dostupan je svima koji koriste Internet, pa preko 2.000.000 poseta mesečno govori dovoljno koliko je interesovanje i konkretno korišćenje sadržaja baze kako u zemlji tako i u svetu.

Pored toga, Yellow Pages je  vodeća  lokalna Advertising  i Marketing Agencija  u Srbiji, a postala je prva  Digitalna Marketing Agencija (Digital Marketing Agency), kompanija  koja je posvećena povezivanju lokalnih firmi sa potrošačima koji su  spremni  za kupovinu . Za lokalna preduzeća, Yellow Pages pravi integrisana digitalna rešenja dizajnirana da prikažu prisustvo i prošire svoj domet kroz  digitalne medije. 

Savremeni digitalni marketing se brzo kreće – imate samo nekoliko sekundi da uverite nekoga da vredi duže gledati vaše proizvode ili usluge. Povezivanje ovakvih  trenutaka sa poslovnim profilom, kompletnim i tačnim online popisom ponuđenih  proizvoda i profesionalno kreiranim video zapisima, Yellow Pages obezbeđuje najbolja oglasna rešenja  za lokalne kompanije, bez obzira na veličinu i obim.

Nudeći kompletna marketinška rešenja, i za mala i za srednja preduzeća, u mogućnosti smo da potrebe svakog klijenta prilagodimo lokalnom tržištu. Iskusni marketinški stručnjaci iz Yellow Pages tima, osiguraće dostupnost Vaših proizvoda i usluga milionima korisnika  koji 24 časa dnevno putem internerta traže razne proizvode i usluge.